"Antica Focacceria
San Francesco" to najstarsza restauracja we Włoszech prowadzona przez tę
samą rodzinę. Kierują nią bracia Vincenzo i Fabio Conticello - spadkobiercy
królewskiego kucharza Antonio Alaimo.
|
Vincenzo Conticello |
|
Antica Focacceria
San Francesco w Rzymie |
W 1834 roku książęta
sycylijscy podarowali mu kaplicę przy Pałacu Św. Franciszka w Palermo. Tam powstała
pierwsza pizzeria "Focaccieria di San Francesco". Choć tradycyjna
biała pizza zwana foccacia* to pokarm ludu, do pizzerii nadwornego kucharza
zaglądali również arystokraci i ówczesna inteligencja.
Ruggero Settimo uczcił
swoją nominację na szefa rządu w 1848 roku, właśnie w lokalu Antonia Alaimo,
jedząc sfincione (charakterystyczna gruba pizza palermitańska z sosem
pomidorowym, cebulą i sycylijskim serem caciocavallo). Także Garibaldi i
jego armia posilali się u Św. Franciszka. Zawitali tam królowie Włoch,
Hiszpanii i Belgii, jadł Pirandello, Crispi i wielu innych sławnych ludzi,
którzy chcieli spróbować przysmaków palermitańskiej "kuchni
biednych". W 1902 r., po pierwszej renowacji, starej pizzerii nadano nazwę
"Antica Focacceria San Francesco" I tak już zostało...
|
sfincione | | |
|
focaccia schietta |
Na początku ubiegłego
wieku narodziła się też specjalność "zakładu" - focaccia maritata (pizza zaślubiona). W
przeciwieństwie do focaccia schietta - grubej pizzy faszerowanej białym serem riccotta, w "
zaślubionej" znajdowały się kawałki wątróbki. Był to pomysł pradziada
Vincenza Conticello, który chcąc zaoferować pożywienie o wyższej ilości protein
przygotował smakowitą potrawę mięsną z podrobów. Palermitańczycy nie chcieli
jednak jeść wnętrzności i wyrzucali kawałki wątróbki z pizzy. Na początku
przodek Vincenza Conticello rozdawał swoje focaccie maritate najbiedniejszym za
darmo. W końcu przysmak stał się tak popularny w Palermo, że również inni
właściciele restauracji chcieli go sprzedawać, Conticello zawarł jednak umowę z
rzeźnikami na wyłączność zakupu wątróbki. W stolicy Sycylii rozpowszechnił się
również obyczaj jedzenia przez panny młode pizzy z białym serem (focaccia
scheietta) przed wejściem do kościoła i pizzy z wątróbką (focaccia maritata) zaraz po ślubie.
|
focaccia maritata |
Dziś "Antica
Focacceria San Francesco" stała się renomowaną restauracją, specjalizującą
się w palermitańskich przysmakach: pasta con le sarde, pasta alla norma, focaccia schietta i maritata oraz wspaniałe
sycylijskie słodkości jak cassata i cannoli alla siciliana.
W 2005 roku, Vincenzo
Conticello stał się celem mafii, która chciała zmusić go do płacenia haraczu.
Conticello zadenuncjował przestępców i świadczył przeciwko nim w procesie. Od
tego czasu właściciel "Antica Focacceria San Francesco" żyje pod
ochroną policji. Prowadzi również działalność społeczną na rzecz
przeciwdziałania mafii i wspomaga innych właścicieli restauracji, którzy nie
chcą poddać się i płacić haraczu. Dla Vincenza Conticello, który pomimo
zagrożenia życia zachowuje uśmiech i hart ducha, jest najważniejsza etyka i
uczciwość. Dlatego otrzymał również w 2005 roku prestiżową nagrodę „Gruppo del
Gusto“ stowarzyszenia Dziennikarzy Zagranicznych we Włoszech.
|
„Gruppo del
Gusto“ stowarzyszenia Dziennikarzy Zagranicznych we Włoszech |
W 2009 roku,
"Antica Focacceria San Francesco" otworzyła swoją pierwszą filię w
Mediolanie, a w 2012 roku w Rzymie, na Piazza della Toretta, nieopodal budynku
Parlamentu oraz na rzymskim lotnisku Fiumicino. Białe płytki na ścianach,
fotografie, krzesła, długie stoły przypominają klimat Palermo.
Przede wszystkim jednak
smak potraw musi być taki sam jak na Sycylii. Nie tylko wykonuje się je według
tradycyjnych przepisów, także wszystkie produkty pochodzą od producentów,
którzy gwarantują ich jakość, często z farm powstałych na terenach
skonfiskowanych mafii. I również w tym przypadku mamy do czynienia z wyborami
etycznymi, gdyż produkty, jakie Vincenzo Conticello proponuje na swoim stole
są biologiczne, naturalne i
pochodzą od producentów, którzy z etyki oraz uczciwości zrobili swoją flagę.
Oprócz lokali w Mediolanie
i Rzymie, "Antica Focacceria S. Francesco" ma ambitne plany - do 2015
pod tym szyldem zostanie otwartych 25 nowych punktów gastronomicznych we
Włoszech, a później myśli się o zagranicy. Na początek New York, a w
przyszłości może także Warszawa, kto wie...
|
Białe płytki na ścianach,
fotografie, krzesła, długie stoły przypominają klimat Palermo |
Ten wielki projekt jest
możliwy dzięki temu, że od 2010 roku partnerem biznesowym rodziny Conticello
jest znane włoskie wydawnictwo Feltrinelli. Trudności polegają jednak na tym,
że w każdym miejscu świata, w "Antica Focacceria San Francesco" będzie
się jadło te same potrawy przygotowane z tych samych świeżych produktów, jak
sycylijska ricotta czy ser caciocavallo. Trzeba więc
zorganizować transport, nauczyć ludzi przepisów i technik gastronomicznych -
jednym słowem wyeksportować kawałek Sycylii. Jak pokazuje przykład odległego
Mediolanu, będzie to możliwe. Wchodząc do księgarni Feltrinelli możecie
natomiast spróbować w ich barze wspaniałe sycylijskie słodkości robione według
przepisu rodziny Conticello.
"Antica Focacceria
San Francesco" to naprawdę fantastyczna sprawa - miejsce, w którym łączą
się same dobre rzeczy: przepyszne jedzenie, kultura, etyka, uczciwość, odwaga i
jakość. Jeżeli zawitacie do Palermo, Rzymu czy Mediolanu, wstąpcie tu
koniecznie, aby spróbować sfincione, focaccia maritata czy przepyszne cassatine
siciliane.
Agnieszka Zakrzewicz
|
cassatine
siciliane |
*Focaccia – potrawa kuchni
włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu
pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą
focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą
ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na
ciepło.
Focaccia podawane jest
przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako
dodatek.
|
pasta con le sarde |
|
pasta alla norma |
|
cannoli alla siciliana |
Nessun commento:
Posta un commento