Cucina bezGranic

venerdì 20 aprile 2012

Jakimi drogami chodzi mozzarella?

Także w tym roku odbędzie się wspaniała impreza gastronomiczna "Le Strade della mozzarella" (Drogi mozzarelli). Paestum - czyli Posejdonia, najpiękniejsze miasto starożytnej Wielkiej Grecji, będzie gościć w dniach 7-9 maja 2012 roku, światowej sławy szefów kuchni, dziennikarzy i pisarzy zajmujących się sztuką kulinarną, a także wielu smakoszy. Trzydniowa impreza otwiera sezon letni, trwający aż do końca września, podczas którego także turyści zagraniczni - miejmy nadzieję również z Polski - będą mieli możliwość odwiedzić tamtejsze fabryki mozzarelli oraz winnice, jeść świeże ryby i owoce morza w znakomitych restauracjach znajdujących się w okolicy, cieszyć się urokami przyrody regionu Kampanii, pięknym Morzem Tyrreńskim oraz zwiedzić ruiny Paestum - jednego z najważniejszych parków archeologicznych w Europie, wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO. 

 

Tę niezwykłą podróż kulinarną umożliwia właśnie organizacja "Le Strade della mozzarella", zajmująca się promocją terytorium Cilento oraz jego produktami żywnościowymi, wchodzącymi w skład diety śródziemnomorskiej: Mozzarella di Bufala Campana DOP, wino Fiano, figi typu Bianco del Cilento, fasola z Crotone, białe karczochy z Pertosa, rybki sardele Pisciotta, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i inne.


 

Wykwintna restauracja "Le Trabe" http://letrabe.it/, położona we wspaniałym Parku Capodifiume, stanie się teatrem gastronomicznym, w którym wielcy szefowie kuchni (Gennaro Esposito, Davide Scabin, Mauro Uliassi, Chicco Cerea, Ilario Vinciguerra, Igles Corelli, Francesco Sposito, Christian e Manuel Costardi, Paolo Barrale, Giovanni Mariconda,  Antonio Pisaniello, Gionata Rossi,  Lorenzo Principe, Pasquale Torrente e Raffaele Vitale, Frank Rizzuti, Marianna Vitale, Giuseppe Costa, Pino Lavarra, Peppe Daddio, Aniello  Di Caprio, Agostino Iacobucci, Matteo Sangiovanni, Giuseppe Stanzione, Andrea Aprea, Galileo Reposo Arcangelo Dandini, Alfonso Caputo), będą prezentować własne interpretacje kulinarne na temat podróży i z udziałem mozzarelli.

Ich zmagania będą obserwować i oceniać znani eksperci sztuki kulinarnej: Enzo Vizzari dyrektor "Przewodnika Gastronomicznego" tygodnika "l'Espresso", Luigi Cremona kurator "Touring Club Guide", Clara Barra szefowa przewodnika Gambero Rosso, Paolo Marchi założyciel salonu "Identità Golose" (Tożsamości Łakome), Fiammetta Fadda krytyk gastronomiczny tygodnika "Panorama".

Pysznemu jedzeniu musi towarzyszyć pyszne wino. Na zakończenie każdego dnia tych trzydniowych zmagań kulinarnych, Luciano Pignataro - znany włoski bloger oraz "food and wine writer", przedstawi trzy interesujące inicjatywy:  “Looking for White”  - w poszukiwaniu najlepszego białego wina rodzaju "Fiano Cilentano", które może towarzyszyć mozzarelli; "Ukłon w stronę Abruzzo" - degustacja najważniejszych "etykietek" wina "Trebbiano", fermentującego spontanicznie;  “Perły Kampanii: 20 najlepszych produktów Food&Wine”.

Na zakończenie pierwszego wieczoru kolejne niezwykłe wydarzenie: "Nawet Blogerzy gotują". Leonardo Ciomei, Giancarlo Maffi, Stefano Caffarri i Fabrizio Scarpato - znani włoscy blogerzy gastronomiczni będą mieli za zadanie pokazać swoje umiejętności także w praktyce, oferując własne interpretacje diety śródziemnomorskiej i będą oceniani "czule" przez niektórych słynnych szefów kuchni.

Ponadto w programie imprezy "Le Strade della mozzarella" seminarium fotograficzne “Jak fotografować jedzenie?" z udziałem Laurence Mouton i Alby Pezone; prezentacja książki pt: "Sekretny składnik" Heinza Becka - jednego z największych, współczesnych szefów kuchni;
a także prezentacja książki "Pocałunki na śniadanie" napisanej przez Gaetano Capppelli.
Jednym słowem będzie co jeść, co pić, co fotografować i o czym pisać...
Także nasz blog "Cucina bezGranic" został zaproszony do udziału w tej wspaniałej imprezie "Le Strade della mozzarella". Będziemy tam i wszystko Wam opowiemy!

Agnieszka Zakrzewicz


Nessun commento:

Posta un commento