W Paestum, w dniach 7-9 maja 2012 roku, odbyła się wspaniała impreza
gastronomiczna "Le Strade della mozzarella" (Drogi mozzarelli).
Wykwintna restauracja "Le Trabe", położona we wspaniałym Parku
Capodifiume, przez trzy dni była teatrem gastronomicznym, w którym zmierzyli
się wielcy szefowie kuchni (Gennaro Esposito, Davide Scabin, Mauro Uliassi,
Chicco Cerea, Ilario Vinciguerra, Igles Corelli, Francesco Sposito, Christian e
Manuel Costardi, Paolo Barrale, Giovanni Mariconda, Antonio Pisaniello, Gionata
Rossi, Lorenzo Principe, Pasquale
Torrente e Raffaele Vitale, Frank Rizzuti, Marianna Vitale, Giuseppe Costa,
Pino Lavarra, Peppe Daddio, Aniello Di Caprio, Agostino Iacobucci, Matteo
Sangiovanni, Giuseppe Stanzione, Andrea Aprea, Galileo Reposo Arcangelo Dandini,
Alfonso Caputo), prezentując własne interpretacje kulinarne na temat podróży i
z udziałem mozzarelli.
Wśród gości nie zabrakło ekspertów sztuki kulinarnej Enzo Vizzari dyrektor
"Przewodnika Gastronomicznego" tygodnika "l'Espresso",
Luigi Cremona kurator "Touring Club Guide", Clara Barra szefowa
przewodnika Gambero Rosso, Paolo Marchi założyciel salonu "Identità
Golose" (Tożsamości Łakome), Fiammetta Fadda krytyk gastronomiczny
tygodnika "Panorama", Luciano Pignataro - znany włoski bloger oraz
"food and wine writer".
Ponadto odbyła się prezentacja książki pt: "Sekretny składnik"
Heinza Becka - jednego z największych, współczesnych szefów kuchni; a także
prezentacja powieści z gastronomicznym tłem: "Pocałunki na
śniadanie" napisanej przez Gaetano Capppelli.
W imprezie wzięli udział liczni producenci włoskich przysmaków, min.:
Mozzarella di Bufala Campana DOP, wino Fiano, figi typu Bianco del Cilento,
fasola z Crotone, białe karczochy z Pertosa, rybki sardele Pisciotta, oliwa z
oliwek z pierwszego tłoczenia i inne.
Cała impreza odbyła się dzięki wielkiemu zaangażowaniu jej organizatorów
Barbary Guerra i Alberta Sapere.
|
Albert Sapere z właścicielem restauracji "Le Trabe" |
|
Barbara Guerra |
|
Restauracja Le Trabe |
|
Prezentacja patelni |
|
Dyrektor konsorcjum Mozzarella di Bufala Campana DOP |
|
Heinz Beck |
|
"Tajemniczy składnik" - księżka Heinza Becka |
|
Gaetano Capppelli |
|
Luigi Cremona kurator "Touring Club Guide" |
|
Raffaele Barlotti |
|
Paolo Marchi |
|
Luciano Pignataro |
Nessun commento:
Posta un commento