Cucina bezGranic

venerdì 18 maggio 2012

Drogi mozzarelli

 W Paestum, w dniach 7-9 maja 2012 roku, odbyła się wspaniała impreza gastronomiczna "Le Strade della mozzarella" (Drogi mozzarelli). Wykwintna restauracja "Le Trabe", położona we wspaniałym Parku Capodifiume, przez trzy dni była teatrem gastronomicznym, w którym zmierzyli się wielcy szefowie kuchni (Gennaro Esposito, Davide Scabin, Mauro Uliassi, Chicco Cerea, Ilario Vinciguerra, Igles Corelli, Francesco Sposito, Christian e Manuel Costardi, Paolo Barrale, Giovanni Mariconda, Antonio Pisaniello, Gionata Rossi,  Lorenzo Principe, Pasquale Torrente e Raffaele Vitale, Frank Rizzuti, Marianna Vitale, Giuseppe Costa, Pino Lavarra, Peppe Daddio, Aniello Di Caprio, Agostino Iacobucci, Matteo Sangiovanni, Giuseppe Stanzione, Andrea Aprea, Galileo Reposo Arcangelo Dandini, Alfonso Caputo), prezentując własne interpretacje kulinarne na temat podróży i z udziałem mozzarelli.
Wśród gości nie zabrakło ekspertów sztuki kulinarnej Enzo Vizzari dyrektor "Przewodnika Gastronomicznego" tygodnika "l'Espresso", Luigi Cremona kurator "Touring Club Guide", Clara Barra szefowa przewodnika Gambero Rosso, Paolo Marchi założyciel salonu "Identità Golose" (Tożsamości Łakome), Fiammetta Fadda krytyk gastronomiczny tygodnika "Panorama", Luciano Pignataro - znany włoski bloger oraz "food and wine writer".
Ponadto odbyła się prezentacja książki pt: "Sekretny składnik" Heinza Becka - jednego z największych, współczesnych szefów kuchni; a także prezentacja powieści z gastronomicznym tłem: "Pocałunki na śniadanie" napisanej przez Gaetano Capppelli.
W imprezie wzięli udział liczni producenci włoskich przysmaków, min.: Mozzarella di Bufala Campana DOP, wino Fiano, figi typu Bianco del Cilento, fasola z Crotone, białe karczochy z Pertosa, rybki sardele Pisciotta, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i inne.
Cała impreza odbyła się dzięki wielkiemu zaangażowaniu jej organizatorów Barbary Guerra i Alberta Sapere.
Albert Sapere z właścicielem restauracji "Le Trabe"


Barbara Guerra

Restauracja Le Trabe

Prezentacja patelni

Dyrektor konsorcjum Mozzarella di Bufala Campana DOP

Heinz Beck

"Tajemniczy składnik" - księżka Heinza Becka


Gaetano Capppelli


Luigi Cremona kurator "Touring Club Guide"

Raffaele Barlotti

Paolo Marchi

Luciano Pignataro





Nessun commento:

Posta un commento