Cucina bezGranic

domenica 20 maggio 2012

Złota Caprese - Pino Lavarra, Rossellinis, Ravello (SA)

Złota Caprese

Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę.

A tak wygląda Caprese w interpretacji chefa Pino Lavarra, odznaczonego dwiema gwiazdkami Michelin i gotującego na co dzień w jednej z najbardziej renomowanych restauracji Europy - "Rossellinis" w hotelu Palazzo Sasso w Ravello (SA). http://www.palazzosasso.com/en/dining/rossellinis-restaurant.php

Dla mnie Pino Lavara to Gustaw Klimt sztuki kulinarnej - mozzarella ozdobiona jadalnym złotem z sardynkowym skrzydłem cienkim jak pergamin i na łożu pomidorów jest niczym klimtowska "Judyta".
Zobaczcie sami...












Pino Lavarra, Rossellinis, Ravello (SA)

Nessun commento:

Posta un commento